Spring naar content

Uitvaart

Tijdens de herdenkingsplechtigheid wordt de overledene uitgebreid herdacht en worden herinneringen opgehaald. Dit kan op vele manieren zoals een toespraak, gebed, gedicht, zang en/of door het luisteren naar muziek. Wij helpen u bij het samenstellen en voorbereiden van een zo goed mogelijk programma dat is afgestemd op de specifieke wensen van de overledene en nabestaanden.

Programma van de uitvaart

Het is belangrijk om in het programma de beschikbare tijd af te wisselen met sprekers en muziek. Bij aankomst kunt u zelf de kist naar de aula dragen en de bloemen schikken of u kunt dit laten doen.

Het condoleanceregister kan bij binnenkomst worden getekend waarna men naar een aparte ruimte of direct naar de aula kan gaan. Tijdens de plechtigheid kan de kist open zijn of gesloten. Op of naast de kist kan bijvoorbeeld een mooie foto of iets anders persoonlijks worden geplaatst.

Kerkdienst

Als de overledene gelovig was, kan een kerkdienst deel uitmaken van het programma. Het programmaboekje kan naast de gebeden en liederen ook foto’s of tekeningen bevatten.

Muziek tijdens de uitvaart

De keuze van de muziek is veelal afgestemd op de voorkeuren van de overledene. Er kan achtergrondmuziek, luistermuziek of muziek tijdens het dalen van de kist worden gespeeld. Er is ook ruimte voor ‘live’ muziek of een optreden van een familielid of vriend.

Sprekers

Het is prettig als er wordt gesproken over mooie herinneringen. Dit helpt om het verlies te verwerken. Als er meerdere sprekers zijn dan is het goed om de onderwerpen op elkaar af te stemmen. Onze uitvaartverzorgers kunnen de sprekers dan kort introduceren. Als men gelovig is dan kan de dominee of pastoor een preek houden. Emoties tijdens de voordracht zijn normaal en niet iets om u voor te schamen. Dit zal iedereen begrijpen.

Geluid- en beeldopnames

Geluid- of beeldopnames maken van de uitvaart is tegenwoordig ook mogelijk. Zo houdt u een blijvende herinnering aan deze dag. Beeldopnames kunnen ook via internet beschikbaar worden gesteld zodat een nog groter publiek de uitvaart kan volgen.

Afsluiting

Aan het einde van de plechtigheid neemt iedereen voor de laatste keer afscheid veelal door kort bij de kist stil te staan. U kunt als eerste of als laatste de aula verlaten. U kunt de kist ook langzaam laten verdwijnen of laten staan zodat iedereen nog eenmaal afscheid kan nemen.

Bij een begrafenis worden daarna de kist en de bloemen naar het graf gedragen door professionele dragers, familieleden, vrienden of met behulp van een rijdende baar. Bij het graf kan nog kort worden gesproken en een laatste afscheidsgroet worden gebracht. Daarna kan de kist helemaal of gedeeltelijk in het graf zakken.

Condoleance en catering

Na afloop van de crematie of begrafenis kan er een mogelijkheid zijn tot condoleren en voor een hapje en drankje. Men kan direct een rij vormen om de nabestaanden te condoleren, maar men kan ook eerst wat te drinken nemen en een ander moment voor de condoleance kiezen.

De mogelijkheden voor hapjes en drankjes verschillen per locatie. Graag bespreken wij uw specifieke wensen en stemmen deze af op de mogelijkheden. Neem contact met ons op

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Optioneel
Optioneel

Veelgestelde vragen over de uitvaart

Tijdens het plannen van een uitvaart komen er veel vragen op u af. Wij proberen de meestgestelde vragen hier alvast voor u te beantwoorden. Heeft u nog meer vragen over uitvaart gerelateerde zaken? Neem gerust contact met ons op.

Wat kost een uitvaart?

Een gemiddelde uitvaart kost zo’n 8.000 euro. Een crematie is vaak iets goedkoper dan een begrafenis. Bekijk hier de kosten van onze uitvaartpakketten.

De kosten van een begrafenis zijn meestal opgebouwd uit grafrecht, onderhoudskosten, een grafmonument zoals een grafsteen, en begraafkosten. Bij een natuurbegrafenis is een grafsteen niet toegestaan, en wordt het onderhoud aan de natuur overgelaten, waardoor er alleen nog het grafrecht en begraafkosten overblijven. Dit kan per begraafplaats verschillen. Bij een crematie is er geen sprake van bovenstaande kosten, waardoor dit vaak iets goedkoper is.

Naast bovenstaande kosten zijn de totale kosten van een uitvaart sterk afhankelijk van de specifieke wensen. Bekijk hier onze uitvaartpakketten en bijbehorende kosten.

Hoe regel ik een uitvaart?

Er komt best veel kijken bij het regelen van een uitvaart. het beste neemt u zo snel mogelijk contact op met een uitvaartverzorger (ook wel begrafenisondernemer). Meenhuis & van der Kraan Uitvaartzorg helpt u graag met het regelen van de uitvaart en alles wat daarbij komt kijken.

Nadat een overlijden thuis plaats heeft gevonden belt u eerst de huisarts. Daarna belt u een van onze collega’s van Meenhuis & van der Kraan Uitvaartzorg, we zijn hiervoor dag en nacht bereikbaar:

Meenhuis & van der Kraan Uitvaartzorg Rotterdam:  010 – 4132582
Meenhuis & van der Kraan Uitvaartzorg Zwijndrecht: 078 – 681 96 74
Meenhuis & van der Kraan Uitvaartzorg Rozenburg: 0181 – 214 424

We zullen dan telefonisch de eerste vervolgstappen met u bespreken en een afspraak maken om langs te komen.

Hoe leg ik mijn uitvaartwensen vast?

Uw uitvaartwensen legt u vast in een wilsbeschikking of wensenboekje. Dit geeft duidelijkheid voor uw nabestaanden, en tegelijkertijd ook inzicht in de (financiële) haalbaarheid van uw wensen.

Het wensenboekje is gratis en vrijblijvend te downloaden van onze website. Wij geven u de mogelijkheid het wensenboekje ingevuld aan ons terug te sturen om uw wensen en de haalbaarheid nog eens met u door te nemen.

Wat als ik een bijzondere uitvaart wil?

Bijzondere uitvaarten zijn ceremonies die op een unieke manier worden vormgegeven om de overledene te eren en hun leven op een speciale manier te herdenken. Denk bijvoorbeeld aan een natuuruitvaart of duurzame uitvaart in een biologisch afbreekbare kist, of een ‘viering van het leven’ in plaats van een traditionele ceremonie. Ook wordt er steeds meer kunst en muziek gebruikt tijdens het laatste afscheid.

Bij welk uitvaartcentrum kan ik terecht?

Meenhuis & van der Kraan uitvaartzorg heeft de beschikking over verschillende uitvaartcentra. Bekijk het actuele aanbod rouwcentra en afscheidshuizen bij de locaties.

Wat is het verschil tussen begraven en cremeren?

Bij een begrafenis wordt het lichaam in een graf geplaatst, vaak in een grafkist. Bij een crematie wordt het lichaam tot as verbrand in een crematorium, en in een urn geplaatst.

Een begrafenis is vaak iets duurder vanwege het grafrecht en grafmonument (grafsteen). Vaak heeft een overledene zijn of haar wens vooraf al vastgelegd of uitgesproken, en is het een kwestie van persoonlijke voorkeur. Lees hier alles over crematie en over begraven.