Hoe verloopt een crematie in de praktijk?
Hoe een crematie verloopt is afhankelijk van uw voorkeuren. In het algemeen begint de crematie met een plechtigheid, waarvoor u een vertrouwde locatie kan kiezen. Hierna begeleiden de nabestaanden de kist naar de ovenruimte (het crematorium) en kan de overledene iets dierbaars meegegeven worden. Denk eraan dat dit brandbaar moet zijn, zoals een brief. Het is in de wet vastgelegd dat de as minimaal 1 maand in het crematorium blijft. Hierna heeft u 6 maanden de tijd om een asbestemming te kiezen.
Wat kunt u met de as doen?
Allereerst heeft u de keuze de as te verstrooien, waarvoor speciale strooivelden zijn. Mocht u zelf een dierbare plek weten voor het verstrooien van de as, heeft u wel eerst toestemming nodig van de gemeente. Hier kunnen wij u natuurlijk bij helpen. Ook zijn er speciale diensten die u helpen de as te verstrooien op open zee vanaf een boot of vanuit een vliegtuig. Daarnaast kunt u de as bewaren in een urn. Deze kunt u mee naar huis nemen, bijzetten in een columbarium of begraven. De urn is te verkrijgen in verschillende vormen, maten en kleuren en kan gemaakt zijn van verschillende materialen. U kunt de urn zo persoonlijk maken als u wilt.
Ook kunt u een deel van de as verwerken in een as-sieraad. Denk aan een ketting, ring of horloge. En natuurlijk kunt u er altijd voor kiezen de as te verdelen over meerdere bestemmingen. Wij adviseren u hier graag bij, neem vrijblijvend contact met ons op wanneer u meer informatie wenst te ontvangen.
Veelgestelde vragen over cremeren
Tijdens het plannen van een uitvaart komen er veel vragen op u af. Wij proberen de meestgestelde vragen hier alvast voor u te beantwoorden. Heeft u nog meer vragen over crematies of andere uitvaart gerelateerde zaken? Neem gerust contact met ons op.
Een stille crematie is een ingetogen en respectvolle crematieceremonie zonder aanwezigen, waarbij er geen traditionele plechtigheid of afscheid plaatsvindt. Deze optie wordt vaak gekozen door mensen die hun laatste momenten in stilte en eenvoud willen laten verlopen. Na de crematie kan de as op een later moment door de nabestaanden worden opgehaald, zodat zij in eigen kring een persoonlijk afscheid kunnen organiseren. Een stille crematie biedt de mogelijkheid om op een serene en persoonlijke manier afscheid te nemen, zonder de gebruikelijke rituelen.
Een stille crematie wordt vaak gekozen waar nabestaande ver weg wonen, er weinig tot geen nabestaanden zijn, of er behoefte is aan een intieme herdenking. Een eventueel herdenkingsmoment kan zo na de stille crematie op datum en tijd naar keuze worden bepaald door de naasten.
Het heeft ook een financieel voordeel om te kiezen voor een stille crematie. Omdat er geen uitgebreide ceremonie is, zijn de kosten vaak ook een stuk lager.
Een gemiddelde uitvaart kost zo’n 8.000 euro. Een crematie is vaak iets goedkoper dan een begrafenis. Bekijk hier de kosten van onze uitvaartpakketten.
Na de crematie wordt de as in een (tijdelijke) asbox gedaan. Deze as kan door de nabestaanden thuis in een urn worden geplaatst, maar de as kan bijvoorbeeld ook op een begraafplaats begraven of bijgezet worden in een urnenmuur (columbarium). Afhankelijk van de laatste wensen van de overledene, of de wensen van de nabestaanden, wordt er een asbestemming gekozen.
Het is ook mogelijk de as uit te strooien. Hier is vaak een strooiveld voor beschikbaar bij het crematorium, maar er kan ook een bijzondere of favoriete plek van de overledene worden gekozen. Het uitstrooien op zo’n plek kan extra betekenisvol zijn, maar er is vaak wel toestemming nodig van de grondeigenaar of de gemeente. Wij kunnen u helpen hier de juiste keuze in te maken, en u begeleiden bij het vragen van de toestemming.
Asresten kunnen ook worden verwerkt in sieraden, of op andere manieren worden verdeeld onder nabestaanden. Vraag ons gerust om de mogelijkheden.
Ja, er kan een condoleance plaatsvinden na een crematie, maar dit is afhankelijk van de wensen van de overledene en de nabestaanden. Een condoleance is een gelegenheid voor familie, vrienden en andere betrokkenen om hun medeleven te betuigen en samen te komen na de plechtigheid. Dit kan direct na de crematie in een ontvangstruimte van het crematorium of op een andere locatie, zoals thuis of in een café. Sommige mensen kiezen ervoor om de condoleance later te houden, bijvoorbeeld tijdens een herdenkingsbijeenkomst. De invulling hiervan is flexibel en kan volledig worden afgestemd op de wensen van de betrokkenen.
Voordat de crematie plaatsvindt, wordt de overledene zorgvuldig voorbereid. Dit houdt in dat sieraden en andere persoonlijke bezittingen worden verwijderd, tenzij anders gewenst door de familie. De overledene wordt vervolgens in een kist geplaatst. Op de kist wordt een identificatieplaatje geplaatst, zodat de as correct kan worden geïdentificeerd.
Het is mogelijk nog iets persoonlijks mee te geven, zoals een brief, tekening of bloemen, zolang dit maar mee verbrand kan worden, en niet belastend is voor het milieu.
De kist met de overledene wordt door een crematoriummedewerker naar de crematieoven gebracht. Dit gebeurt meestal kort na de afscheidsdienst, als er een is geweest.
De kist wordt in de crematieoven geplaatst, waar de temperatuur oploopt tot ongeveer 800-1100 graden Celsius. Het verbrandingsproces duurt meestal tussen de 75 en 90 minuten, afhankelijk van de omstandigheden. Na de crematie worden alle niet-verbrande overblijfselen, zoals chirurgisch metaal en het crematiesteentje, uit het as gehaald.
De as wordt verzameld en in een asbus geplaatst. Deze wordt voorzien van het identificatieplaatje en bewaard in een tijdelijke urn of container (de asbox), totdat de nabestaanden beslissen over de uiteindelijke bestemming.
De nabestaanden kunnen de as ophalen bij het crematorium. De as kan worden bijgezet in een urnenmuur, verstrooid op een speciale plek, of bewaard in een urn die thuis of elders een plaats krijgt. De keuze hangt af van de wensen van de overledene en de nabestaanden.
In veel gevallen wordt de herdenkingsdienst gehouden voordat de crematie plaatsvindt. Dit kan plaatsvinden in een aula van het crematorium of op een andere locatie, zoals een kerk of een andere ruimte die betekenis heeft voor de overledene en de familie. Na de dienst wordt de overledene vaak overgebracht naar de crematieoven.
Sommige families kiezen ervoor om de crematie in stilte te laten plaatsvinden en de herdenkingsdienst op een later moment te organiseren. Dit kan bijvoorbeeld enkele dagen of zelfs weken na de crematie zijn. Deze benadering geeft de familie meer tijd om de dienst te plannen en kan plaatsvinden op een locatie die speciaal is voor de nabestaanden.
Beide opties zijn mogelijk en kunnen worden aangepast aan de persoonlijke wensen en omstandigheden.
Ja, een crematie is vaak goedkoper dan een begrafenis. Bij een crematie is namelijk geen sprake van grafkosten, een grafsteen of grafonderhoud.
De uiteindelijke kosten van een crematie zijn natuurlijk sterk afhankelijk van de specifieke wensen en keuzes die worden gemaakt.
Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.